מה אומרים המומחים? AI, אינפלציה ודיסוננס בשווקים: לאן הולך הכסף ב-2026?
המחצית השנה הראשונה של 2026 סיפקה למשקיעים תמונת מאקרו מורכבת ומפולגת. מצד אחד, מתיחות גיאופוליטית גוברת, זינוק במחירי האנרגיה ולחצים אינפלציוניים עקשניים המשיכו לאתגר את הכלכלה העולמית; מנגד, האופטימיות הבלתי מעורערת סביב מהפכת הבינה המלאכותית המשיכה לדחוף את המדדים המובילים לרמות שיא.
בפרק החדש של סדרת הראיונות "מה אומרים המומחים", אירחנו את גת מגידו, מנכ"לית פינסה בית השקעות, לשיחת עומק אנליטית שנועדה לפרק את המגמות הללו, לבחון את התרחישים המרכזיים להמשך השנה ולזקק תובנות עבור הקצאת הנכסים בתיקי השקעות מורכבים.
הדיסוננס העמוק: שוק האג"ח מזהיר, שוק המניות חוגג
אחת התופעות המטרידות והמרתקות כיום שעלו בשיחה היא הפער בתמחור הסיכון בין אפיקי ההשקעה השונים. בעוד שוק המניות הפגין אופטימיות ניכרת ונהנה מרוח גבית חזקה, שוק החוב בארה"ב מאותת על זהירות רבה ומציג תמונה שונה בתכלית. שורש הבעיה טמון בחזרת הלחצים האינפלציוניים, המונעים במידה רבה מהתפתחויות בזירה הגיאופוליטית. החרפת המתיחות במזרח התיכון הובילה לזינוק במחירי הנפט והביאה את הממשל האמריקאי לשחרר נפט מהרזרבות האסטרטגיות לרמות שפל היסטוריות.
אולם, החשש האמיתי של הכלכלנים אינו טמון רק במחיר חבית נפט גולמי, אלא במחירי התזקיקים, ובראשם הסולר, הדיזל והדלק הסילוני (דס"ל). מחירי התזקיקים נותרו ברמות גבוהות במיוחד, נתון המהווה אינדיקציה מוקדמת קלאסית להתייקרות שרשראות האספקה, העלויות התעשייתיות והובלת הסחורות.
משקיעי האג"ח בארה"ב, הנתפסים היסטורית כגורם השמרני והמחושב ביותר בשוק, אינם מתעלמים מהנתונים הללו. כתוצאה מכך, הם דורשים כיום פרמיית סיכון מוגדלת דרך התשואות במח"מים הארוכים (ל-10 שנים ומעלה) ואף מתמחרים תרחיש שבו הפדרל ריזרב ייאלץ לבצע שתי העלאות ריבית במהלך השנה הקרובה.
מנגד, שוק המניות נוטה לזלזל בחששות אלו ולהניח כי מדובר באירוע זמני בלבד. מגידו מביעה עמדה ביקורתית מול האופטימיות הזו, ומדגישה כי היסטורית, קשה מאוד להמשיך ולתמחר מניות מומנטום וצמיחה לפי מכפילים נדיבים כאשר סביבת הריבית ומחירי החוב הולכים ומתהדקים.
בועת השקעות ההון ב-AI ורוטציה סקטוריאלית
במרכז הדיון בשוק המניות עומדת מהפכת הבינה המלאכותית, Generative AI. השקעות ההון (CapEx) של ענקיות הטכנולוגיה בתשתיות מחשוב, דאטה סנטרים ושבבים מתקדמים הגיעו להיקפים חסרי תקדים של כ-700 מיליארד דולר השנה, וצפויות לחצות את רף הטריליון דולר בשנה הבאה.
השקעות עתק אלו אומנם שימשו כמנוע הצמיחה המרכזי של הכלכלה האמריקאית ומנעו מיתון בשנים האחרונות, אך הן מייצרות כיום סיכון מובנה. מעבר לעובדה שחברות הטכנולוגיה והנגזרות שלהן פונות בהיקפים גדלים והולכים לשוק האשראי, סימן השאלה הקריטי ביותר נותר שאלת המוניטיזציה. השוק מתחיל לבחון בזהירות האם ומתי יתגבשו מודלים עסקיים מובהקים ל-Gen-AI שיניבו רווחיות שתצדיק את היקפי ההשקעה הפנומנליים הללו.
חוסר הוודאות הזה, לצד התמחור המתוח אליו הגיעו מניות המומנטום (High-Flyers) בסקטור השבבים והזיכרון, הוביל לתחילתה של רוטציה סקטוריאלית בשווקים. משקיעים רבים בוחרים כעת להסיט הון מחברות הטכנולוגיה אל עבר סקטורים מסורתיים ודפנסיביים יותר שנותרו מאחור, כגון סקטור הבריאות והפארמה (Healthcare), חברות ערך המציגות תזרימי מזומנים יציבים, ותחום הפיננסים.
דרך נוספת ליישום תפיסה זו, כפי שמצוין בשיחה, היא חשיפה דרך מדד S&P Equal Weight (במשקל שווה). מדד זה מעניק משקל זהה לכל החברות במדד, ובכך מפחית דרמטית את הריכוזיות והתלות בביצועיהן של ענקיות הטכנולוגיה הבודדות.
הזווית המקומית: אינפלציה, קיפאון בנדל"ן ותפקיד הדולר
בזירה הישראלית, תמונת המאקרו מציגה מורכבות ייחודית. מחד, סביבת האינפלציה בישראל נמצאת בשליטה יחסית ושוהה מתחת לרף ה-2%, נתון שאמור היה לספק לבנק ישראל את הקרקע המוניטרית הנדרשת להפחתות ריבית רצופות מ-3.5% לרמה של 3%. מאידך, החששות מתרחישי הסלמה גיאופוליטיים מחודשים והשפעות הזינוק במחירי הנפט העולמיים בולמים כעת את היכולת להוציא לפועל מהלך הקלה כזה.
סביבת הריבית הגבוהה שנמשכת מעבר לציפיות ממשיכה להכביד בראש ובראשונה על שוק הנדל"ן למגורים בישראל. השוק מתאפיין כיום בהאטה ניכרת בהיקף העסקאות ובצבירת מלאים משמעותיים של דירות לא מכורות אצל חברות היזמות, נתון שהופך אותו בפועל לשוק של קונים.
לצד זאת, נקודה מרכזית שגת ציינה בראיון, נוגעת להתנהגות שער החליפין של הדולר. למרות השחיקה שחוו משקיעים החשופים לדולר בשנים האחרונות, המטבע האמריקאי ממשיך להוכיח את תפקידו הקריטי כ"כרית ביטחון" בתיק ההשקעות. בימים שבהם נרשמות ירידות ומימושים בשוקי המניות הגלובליים, הדולר נוטה להתחזק ובכך מספק רשת הגנה ומאזן את התנודתיות הכוללת של התיק.
מעבר להשקעה במדדים: איתור תזרימים איתנים וייצוב התיק בשוק הלא סחיר
מגידו שיתפה בגישה האנליטית המנחה אותם כיום בפינסה בניהול ההשקעות. לראייתה, בסביבה מאתגרת שבה קיים סיכון אמיתי לעליית ריבית בארה"ב עד סוף השנה, תפיסת ההשקעה הפסיבית והישענות על מדדים כלליים הופכת למורכבת יותר. תחת זאת, האסטרטגיה שהיא מתארת דוגלת בעבודת Stock Picking סלקטיבית ברזולוציה של החברה הבודדת. הדגש המרכזי בעבודה זו הוא איתור "חברות אמיתיות" המציגות תזרים מזומנים חזק, מודל עסקי מובהק ומאזן יציב – כאלו הנהנות מחוסן ומסוגלות לצלוח גם סביבה מאתגרת של ריבית עולה ואינפלציה.
סימני השאלה סביב מוניטיזציית ה-AI והרוטציה הסקטוריאלית שהועלו בשיחה מדגישים בדיוק את הגישה שלנו ב-Lempert Family Office: בניית אסטרטגיה בלתי תלויה המפחיתה תלות בסקטור יחיד, ומעגנת את התיק בנכסים בשוק הלא סחיר המייצרים יציבות תזרימית ומנותקים מהתנודתיות היומית בבורסות.
אולי יעניין אותך לקרוא בנוסף:
מה אומרים המומחים? השקעות לא סחירות ב-2026: מגמות, סיכונים והזדמנויות
גם ב-2026 הדולר צולל: האם השקל החזק הוא ברכה או איום אסטרטגי?
מה אומרים המומחים? סיכום 2025 ותחזית 2026: לאן הולך השוק אחרי שנתיים של עליות?
* המידע המוצג בכתבה זו נועד למטרות העברת ידע בלבד ואינו מהווה ייעוץ פיננסי, השקעה או המלצה לרכישת מוצרי השקעה כלשהם. כל ההחלטות הפיננסיות צריכות להתבצע בהתייעצות עם יועצים מקצועיים המורשים בתחום ובהתאם לנתונים האישיים של המשקיע. אין לראות במידע זה הבטחה לתשואה עתידית או אחריות למידת הצלחת ההשקעות. הכותב ו/או Lempert Family Office אינם נושאים באחריות להפסדים או לנזקים העלולים להיגרם כתוצאה מהסתמכות על המידע המוצג.



